Purjetame Roheneemedele (25 oktoober – 1 november)

Igapäevaselt vaatasime ilmaennustust, et leida parim aeg Roheneemedele purjetamiseks. Tundus, et ükskõik, mis ajal me ka ei lahku, esimese päeva peame nagunii mootoriga tiksuma. Saarte ümbruses oli tuulevaikne ja head tuuled olid kuskil 100 miili rannikust.

Meid saatis 25 oktoobri hommikul teele kilpkonn. Kui kõik hästi läheb, siis umbes 1 nädala pärast oleme Roheneemedel, Mindelo sadamas. Kaks purjekat lahkusid meiega samal ajal ning purjetasid paralleel kursil. Õigemini põristasid nemad ka mootoreid, mitte ei purjetanud. Õhtupoole oli natukene rohkem tuult ning saime ka purjed üles ning paar sõlme kiirust teha. Teised purjekad jätkasid mootoritega ning varsti me neid enam ei näinud.

Igapäevane rutiin koosnes järgmistest tegevustest.

  1. 0900 – 1100 ärkamine ning hommikusöök
  2. Vabaaeg, mis sisaldas järgmist:
  • Raamatute lugemine
  • Tukastamine
  • Teiste laevade otsimine binokli ning AIS’iga (inglise keeles automatic identification system. Elektrooniline seade, mis tuvastab läheduses olevad laevad)
  • Leidsime 0 laeva. Tundub, et me oleme siin üksi. Äkki oleme eksinud…?
  • Proovisime kala püüda, aga ei näkanud. Tõenäoliselt teeme midagi valesti… aga mida??
  • Sätime purjeid. Kontrollime kurssi ja sätime purjeid uuesti…
  • Naudime kuuma päikest ja imelist päikeseloojangut ookeanil

3. 1300-1500 Lõuna. Tavaliselt Kaija teeb süüa, sest ta jagab köögi poolt paremini 😊

4. Vabaaeg, teeme samu asju uuesti.

5. 1800– Tavaliselt me õhtusööki kui sellist ei kokanud, vaid sõime suupisteid,võileibu, puuvilju jne.

6. 1900– Kaija ja Jaanuse uneaeg, kuna meie öövalve aeg oli ligi 0000- 0500 või senikaua kuni Margus magada tahtis.

7. 0000– Öövalve. Veendume, et laev on ikka õigel kursil kuna tugeva tuule või lainegakipub autopiloot maha tulema. Sätime purjeid, kui tuul muutub. Veendume, et meie ümber ei ole ühtegi laeva kokkupõrkekursil. Samuti lugesime või kuulasime audioraamatuid.  Parim tegevus oli kuu ja tähtede imetlemine ning helendava planktoni vaatamine, kui laev sellestläbi vuhises.

8. 0500– Uneaeg

9. 0900– 1100 Ärkamine ja hommikusöök ning teeme täpselt samu asju uuesti.  😊

Vahest Kaija ei tundunud end hästi kui meri tormine oli ning siis oli Jaanus see, kes süüa püüdis teha, kuna tema suutis siseruumides askeldada kõige kauem ilma, et süda pahaks läheb. Kuigi lõuna sai alati serveeritud, pidime kõik nõustuma, et Kaija on laevas parim kokk.

Lugemine ja magamine oli meie lemmiktegevus. Jaanus suutis läbi lugeda 3 ja Kaija 2 raamatut.

  

Lisaks silmitsesime paar korda vaalu ning peaaegu, et igapäev nägime ka lendkalu ning mõned üksikud pisikesed kalad eksisid isegi meie pardale ära.  Ühel õhtul möödusid kaks vaala meist nii lähedalt, et lausa hirmus hakkas.

Üldiselt möödus esimene pool reisist rahulikus tuules ning sõitsime valdavalt 3-5 sõlmega. Teine pool reisist oli aga palju lõbusam, kuna saime püsivalt 15-20 sõlme tuult ning tegime kena 6-7 sõlme kiirust. Üksikud korrad saime ka 9 sõlme kätte.

  

See purjetamise etapp oli piisavalt pikk, et pidime ka isikliku hügieeni peale mõtlema mereelu arvestades st sooja ja magedat vett ei ole kuskilt võtta. Selle mure me aga lahendasime ära mereveega. Tõmba ämbriga merevett ja kasta end üle.  Natukene duššigeelitamist ning korda eelmist tegevust. Loomulikult Kaija juuste pesemine oli natukene keerulisem protsess. Vee temperatuur oli kuskil 25-26 kraadi ning palava päikese vahele oli see mõnus jahutus.

Reisi tipphetk oli Marguse sünnipäev. Selleks puhuks olime muretsenud talle kingituse – punane vein El Hierro veini villast. Sõime lõunat Marguse kulul (Tactical Foodpack) ning avasime pudeli vahuveini mille kõrvale näksisime oliive ja juustu. Kaija küpsetas õhtul veel kooki käepärastest vahenditest – konservaprikoosid, suhkur, õli, munad ning jahu.

 

Esimese novembri hommikul silmitsesime maad. See oli rõõmustav hetk, olenemata sellest , et oma 9 tundi oli veel minna. Nägime ka vikerkaart.  Seega oli ilus viimane purjetamise päev.

Jõudsime sadamasse vahetult enne sadamakontori sulgemist ning meil õnnestus saada sadamavärava ja dušši ruumi  ligipääsukaardid veel samal õhtul. Kuigi merevee dušš oli ka mõnus siis pärast sellist pikka reisi on KUUM dušš kirjeldamatult hea. Erinevalt teistes oldud sadamates ei ole Mindelo sadamas vesi sadamamaksu sisse arvestatud ning see on eraldi tasu eest. 100 liitrit on 0.02 euro senti. See ei ole küll palju aga 10 minutit dušši all mõnuleda ei ole mõistlik.

Õhtul nautisime välja teenitud jooke ning sõime korraliku õhtusöögi sadama restoranis.

  

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga